Blog jednoho zaběhlýho evangelickýho faráře, co má katolíky vlastně rád.

Útěcha z postcharismatismu

Včera jsem seděl s mým komilitonem opět v menze, sedáváme tam takto ostatně dosti často. Jsa studenty bohosloví, zabředli jsme opět na tenký theologický led. Tématem se nám stala charismatická zbožnost a její projevy. Spolužák jsa z Církve Bratrské, která se k charizmatické zbožnosti hlásí o sobě prohlásil, že v současné době je POSTCHARISMATIK. To mne velmi podivilo a přivedlo k zamyšlení nad tím, jaká vlastně postcharismatická zbožnost je.

 A jak jsem tak přemýšlel, napadlo mne, že tato zbožnost a její projevy jsou mi velmi sympatické. Neboť zachovává klady probuzení, jehož důrazy jsou však přeznačeny a intelektuálně reflektovány. Postcharismatická zbožnost skutečně neztratila nic, ze své schopnosti vnášet prvky evangelia v každé chvíli, ale bez jakéhokoli náznaku úmyslu, či snahy vnutit jej i bez útěku od reality, ale naopak s otevřenou náručí vůči ní. Mizí v ní důraz na obrácení, neboť emocionální prožitek začíná být vyvažován rozumem. Důraz na hlásání evangelia se pak přenáší z roviny nucené a křečovité, do roviny svědectví všedního života.

 V tomto druhu zbožnosti vidím velkou naději do budoucna, neboť u něj nejde jen o "čerpání" prožitků, ale také o "výměnu" a přijetí křesťanského paradigmatu.

Zobrazeno 9320×

Komentáře

Tomáš Živný (augustana)

Doufám, že jsem se tě tím něják nedotkl?

kotel-katul

ne v poho, on me tady stejne nikdo nezna, a i kdyby znal na tom nezalezi :)<br />
<br />
pod ten tvuj clanek bych se klidne podepsal... pod diskuzi uz asi ne

Zobrazit 8 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio