Blog jednoho zaběhlýho evangelickýho faráře, co má katolíky vlastně rád.

Jak na mne dýchla vysoká systematika.

Zase jsem jednou neměl v sobotu večer co bych dělal, neboť do hospůdky se mi nechtělo a kamarádi byli zase jednou neznámo kde. Otevřel jsem tedy skleněné dveře své theologické knihovničky, přemyšluje o tom, do čeho bych se zakousl. Hellerův Výkladový slovník biblických jmen - nádhera; ten sis přece hochu pročítal ve čtvrtek i včera v pátek? Bernard Lohse Epochy dějin dogmatu - dějiny církve viděné lutherskýma očima, mňam; ale chlapče, už jsi je přečetl dvakrát! Mé oči zabrousili na slabší knížečky a četly: Reden bei Altargang; to přece ne, na filosofii už je moc pozdě, ne?

Nakonec mé oči zůstaly stát na ošuntělé zažloutlé knize od Karla Bartha - Credo. Vnitřní hlas se ozval: "Chce se ti to číst? Je to přece německy a to ti moc nejde." Tak jsem počal svou těžkopádnou němčinou čísti, když jsem však otočil několik stránek měl jsem naloženo až dost, chtěl jsem tedy knihu založit a jít spat. Vyndal jsem tedy z knihy jakousi kartu - pohled, abych mohl založit místo, do kterého jsem se dočetl, na přední straně byla napsána adresa mne neznémé osoby. Osobní korespondence se číst nemá, ale byla přece v mé knihovně a určitě je už velmi stará. Koukám na poštovní razítko, bez udání data jen s označením pošty: BUDAPEST. Otáčím lístek a počínám číst - nejde to - naškrabaná němčina - FUJ, chce se mi křičet. Zběžně lístek pročítám - nečitelné. Dospívám až na jeho konec, kde je datum 9. Okt. 1936 a pozvolna dospívám k podpisu. Údiv, ba leknutí. Na konci "pohledu" je podepsán autor knihy, kterou právě čtu, sám veliký Karl Barth! Milé překvapení.

P.S.: Tak mne napadá jedna věc nechtěl bych být přepisovatelem Barthova rukopisu. Co tepve tehdy, kdyby se jednalo o slavnou přetlustou Kirchliche Dogmatik.

Zobrazeno 1147×

Komentáře

cejsk

Wow, to je teda zážitek. Já právě bojuji s Nietzschem (ačkoliv je už také dost hodin) ale myslím, že mezi těmi, na laserové tiskárně, vytištěnými papíry žádný jeho podpis nenaleznu...:(<br />
gute nacht;)

dromedar

Ukamenovat! :) Přiznej se, po kom máš knížky? Myslím, že K.B. v Čechách zas až tolik známých neměl, nebo snad ano? Přečetl jsem pár jeho přednášek a předmluvu a zámluvu k nim, jak to vyšlo v CDK, a jestli si to dobře pamatuji, tak snad v Čechách dokonce byl, ale jinak...

dromedar

Když jsem si svůj příspěvek přečetl, vidím, že z něj není docela jasné, že opravdu nechci kamenovat Bartha ani lidi, kteří ho mají rádi. Příště si po sobě musím svoje komentáře přečíst dřív než je nechám přidat.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio