Blog jednoho zaběhlýho evangelickýho faráře, co má katolíky vlastně rád.

Zamyšlení nad 666

Ne, nebojte se, rozhodně nechci podle různých gematrií vypočítávast, kdo by se za tím číslem mohl skrývat, zda-li Hitler nebo Nero, Luther, papež...

Jenže co si počít? Ono si totiž právě tohle číslo o výklad říká, kdyby se přece nemělo vykládat, tak by v textu nebylo, kdyby se ovšem mělo jednat jen o jednu konkrétní osobu, proč by se autor zatěžoval tímto rébusem? Mám pocit, že autor chce, abychom počítali, abychom si za ono číslo stále znova a znova dosazovali různé osoby, ale také podle mého chce, aby se daná osoba nikdy nedala s daným číslem spojit definitivně, že by se již dále nespojovalo s jinými. Nakonec samo Zjevení říká, že "to číslo označuje člověka", nejde tedy o nikoho konkrétního, ale spíše o množinu lidí, možná o celé lidsvo?

Zjevení si rádo hraje s posvátnými čísly - zvláště s číslem sedm, které je červenou linkou celé knihy - označuje jím Boha, v němž jediném je plnost všeho dobra. A člověk i kdyby se rozkrájel nikdy plnosti nedosáhne, vždy dojde nejvýše k šestce, ať to zkouší, jak chce! Tři šestky vedle sebe pak znamenají opravdu veliké množství pokusů se Bohu rovnat, které ovšem stejně všechny končí jen u šestky a nikdy nedosáhnou plnosti.

Ovšem nám lidem to stačí k tomu, abychom se sami sebou a silou lidstva opájeli a povýšili se nad Boha - když nemůžeme dosáhnout plnosti, pak alespoň zvětšíme počet svých šestek. Naše matematika nás přeci učí, že 666 je mnohem větší číslo než 7, ovšem ne tak Zjevení a jeho logika, neboť v té je v sedmičce obsaženo vše (ani nekonečně šestek nestačí k tomu, aby přesáhlo sedmičku).

Šelmě to však nevadí, ale dál si v rámci své propagandy označuje své věrné gardisty svým číslem 666 a nutí je, aby se jí klaněli, přestože ví, že 7 nikdy nedosáhne. Tu se objevuje hlavní varování čísla 666 a totiž, že jakmile se jednou se "skupinou 666" zapletu, už není cesty zpět, její soukolí mne pohltí a nic nepomůže... Uvěřit v "lidský pokrok", vytlačit Hospodina a místo něj zbožnit člověka je skutečná cesta do pekel, které lidstvo podléhá opravdu velmi snadno - ať jde o odporné ideologie jako je fašismus, nacismus, komunismus, nacionalismus... nebo "jen" o to, že člověka Bůh jaksi nebere a je mu jedno, jestli je nebo není, neboť on má svých všedních starostí dost a nemusí si k nim přidávat ještě starosti nevšední - člověk pro tři šestky snadno nevidí jedinou sedmičku.

Zobrazeno 1605×

Komentáře

Eleeshebat

Dobrý! Zajímavá úvaha...z tebe bude dobrej kazatel...

CesareBorgia

Dobrej mazal už je teď...

Archyl

Bystruška.

Zobrazit 3 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio