Blog jednoho zaběhlýho evangelickýho faráře, co má katolíky vlastně rád.

Základní otázky víry - knížní tip

23. 11. 2013 18:21
Rubrika: O přečtených knihách | Štítky: recenze

PESCH, Otto Hermann. Základní otázky katolické víry. Praha: Vyšehrad, 1997. 174 str.

 

Je málo skutečně vysoce theologických knih, jež může s užitkem číst člověk bez theologického vzdělání, a přece bych Ti, milá čtenářko neb milý čtenáři, takovou knížku, knížečku (ani 200 stran, A6 – notýsek) rád doporučil: Základní otázky katolické víry od Otto Pesche. Autor je soudobý katolický theolog první třídy (!) a profesor evangelické fakulty (!), ovšemže ekumenický i jinak (genderově) otevřený – např. Luthera čte lépe než luteráni :-)

Na úvod se vzpomíná student (Pesch?) bohosloví, který v semináři sice přednesl super-theologické kázání, byl však strhán kolegy(němi) za to, že mluvil příliš složitě; vytkl tedy učiteli: „Nač jsem studoval tolik let?“ A ten na to: „Právě proto, abyste to svedl říci jednoduše!“ To je cílem knížky: jednak vyjádřit nejsložitější věci (tajemství Boží Trojice, osoby Ježíše Krista, spásy atd.) tak, aby jejich smysl pochopil každý... jednak povzbudit ke hlubokému prožívání vlastní víry, proto se osvětluje, smysl Bohoslužeb, Večeře Páně, zpovědi (katolík zde [!] cituje Luthera) nebo křesťanského manželství... Kniha je sice psána pro katolické křesťan(k)y, avšak s nevídanou ekumeničnistí, až provokacemi (co jsou citáty Luthera?) a běda evangel-íku/ičce zatracující(mu) knihy jen kvůli tomuhle!

No jo, namítneš: „Co já s tím?“ Jenže, kdo jiný by měl tuto knihu číst, než mladý člověk? „Co se v mládí naučíš, k stáru jako když najdeš –“ pravá víra se nespokojí s tím, co již ví, ale chce znát více. Když budeš dotázán(a) na základní otázky víry ty: Co odpovíš?

Podotýkám, za cenu ani 5o Kč, takže tvou kasičku nevyždíme :-)

 

(napsáno pro časopis českobratrské mládeže Bratrsvo)

Zobrazeno 998×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio