Blog jednoho zaběhlýho evangelickýho faráře, co má katolíky vlastně rád.

Taková beránci modlitba

MODLITBA Z DNEŠNÍ DIAKONICKÉ BOHOSLUŽBY:

Ty náš plyšáčku bělounkej sedmirohej, Bé–bé–bé–beránku Bóó-ží,

bečíme k tobě jako tvoje ovečky, my evangelíci, kterejm se posmívali, že prej sme berani… a to teda sme, máme pěkně tvrdý hlavy, my z Beránkovy církve a Beránkovy diakonie, a proto tu dneska jsme. Kdo by nám chtěl bránit v konání tvého díla – naší práce: ve zvěstování evangelia a službě pomoci bližnímu, ten pozná, co je to berany, berany duc!

Dneska si ale připomínáme Velikonoce a prej to bude o hodu Beránka… Neboj, my tě nezahodíme ani tě nebudeme házet… ale ty nás doufám dneska i touhle Bohoslužbou vyhodíš z našich stereotypů, aby si s náma moh’ hodovat.

Vím, že seš spíš takovej ten něžnej oblačnej beránek, který si pluje oblohou, než takový to tvrdý beranidlo, kterým se vyrážej vrata; vím, že spíše než trkavej beran ze statku, jsi obětní beránek společnosti… Já bych si přál a prosím, abys dal pěknej trkanec všem zlejm lidem, grázlům a teď speciálně Rusákům – aby se jim konečně rozsvítilo, anebo aby vypadli! Ale rozpoznávám, že jako ten obětní beránek seš spíš s těma, kdo se obětujou nebo trpěj: s ukrajinskými uprchlíky a vojáky, se sociálními pracovníky a zdravotníky, s dobrejma rodičema!

Děkuju, že tvou sebeobětí končí všechny náboženský oběti… že místo zabíjení velikonočních beránků můžeme s radostí péct beránky z piškotu a slavit tvoje odpuštění!

Bible, ta naše knížka, říká, že seš tichej, neotvíráš ústa, ale hubu přece nedržíš, jdeš na to přes srdce… a tak mi v hlavě zní taková beránčí modlitba od Tebe k Tobě…

Děkuji, děkuji, za bolest, jež učí mne se tázat; děkuji za nezdar: jenž naučí mne píli, bych mohl přinést dar, byť nezbývalo síly; děkuji za slabost, jež pokoře mne učí, pokoře pro radost, pokoře bez područí, děkuji, za slzy: ty naučí mne citu k živým, jež žalují a křičí po soucitu. Pro touhu po kráse, děkuji za ošklivost; za to, že utká se Láska a nevraživost; pro sladkost usnutí, děkuji za únavu; děkuji za ohně vzplanutí i za šumění splavu; děkuji za žízeň, jež slabost prozradila; děkuji za trýzeň, jež zdokonalí díla. Za to, že miluji, byť strach mi srdce svíral, Beránku, děkuji, marně jsi neumíral. Díky, díky, díky…

Beránku Boží, který snímáš hříchy světa, smiluj se nad námi. Beránku Boží, který snímáš hříchy světa, smiluj se nad námi. Beránku Boží, který snímáš hříchy světa, daruj nás svůj pokoj. Amen.

Zobrazeno 476×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio