Blog jednoho zaběhlýho evangelickýho faráře, co má katolíky vlastně rád.

Křesťanství je pohádka!

Jak zarážející je ona věta, čekali bychom ji spíše od někoho, kdo o Bohu, vířa, křesťanství či církvi moc neví, než ode mne.

Ale co je to pohádka?

Pohádka je něco, co jak už samo slovo po-hádka napovídá, NÁSLEDUJE PO HÁDCE. Pohádka je tedy více než jen příběh dobrý pro děti před spaním, je to nový jazyk - na němž jsme se po hádkách a svárech shodli a s jehož pomocí spolu vůbec dokážeme hovořit - je to celá naše obraznost a mentalita - naše paradigma.

A tak dítě, kterému pohádku před spaním vyprávíme, začíná pohádkou žít a ocitá se v pohádce samé: ví, že pohádka začíná bylo nebylo; že, v pohádce je jasné rozdělení dobra a zla; ví, kdo je to baba jaga; kdo drak; kdo princezna a kdo princ. Dítě také poznává role jednotlivých postav.

A právě takovou "pohádkou" bylo pro Evropu (či náš západní svět vůbec) křesťanství. Všichni už od malička věděli, díky tomu jak vnikali do pravd křesťanství: kdo je to Bůh; kdo je to Kristus; jaké jednání je zlé a jaké dobré; nač potřebujeme kněze; nač dělníky... Každý věděl, která činost mu náleží.

A nyní, přestáváme dětem vyprávět pohádky! A co je nahrazuje? Počítače? Jedno je jisté, že tím, jak s mladými nemluvíme, přestáváme jim rozumět - ba co víc, jejich porozumění světu je pokřivené (jak se nám zdá) a jiné než to naše. Krásně to ilustruje pokřivený internetový jazyk, vždyť co je to: rofl, mlol, lol, nn, jj, thx?

Nakonec přestáváme dětem vyprávět i onu zásadní "pohádku", totiž křesťanskou víru. Jestliže se ztratí pohádka, ochudí se kultura a možná jazyk. Jestliže se však ztratí křesťanství, ochudí se, ba padne všechno - lidé přestanou znát Hospodina a místo něj nastoupí "nové pohádky" ve stylu počítačových her, kde nejsou žádné společenská vztahy, člověk zabíjí člověka bez mrknutí oka, dle přání programátora.

Děkuji ti Hospodine za to, že ač o Tobě a víře v tebe mluví mnozí jako o pohádce, že ty nejsi jen nějáký produkt a konstukt našich myšlenek, že ty jsi ta Pohádka, která k nám mluví jasně a pravdivě, neboť příběh SMRTI A VZKŘÍŠENÍ TVÉHO SYNA JEŽÍŠE KRISTA NENÍ ŽÁDNÉ "BYLO NEBYLO", NÝBRŽ JE PRAVDA VĚČNÁ. Amen

Zobrazeno 1377×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio